Táto webová stránka používa cookies. Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia vášho webového prehliadača pre súbory cookie súhlasíte s používaním cookies.

Zdravie a výživa

Pes a čokoláda – prečo je nebezpečná?

Podrobnosti
Kategória: Zdravie a výživa
Uverejnené streda, 24. október 2012, 11:59
Napísal: Redakcia

Čokoláda je u mnohých ľudí veľmi obľúbená. To, čo však chutí ľuďom a v prijateľnom množstve môže byť zdraviu prospešné, nemusí platiť pre štvornohých miláčikov. Prečo je čokoláda pre psy nebezpečná a nemali by ju psy jesť?

Čokoláda obsahuje alkaloid teobromín zo skupiny metylxantínov. Medzi methylxantiny sa radí taktiež kofeín a theofylín. Nebezpečenstvo, ktoré hrozí psom po požití čokolády spočíva v tom, že vylučovanie teobromínu z ich organizmu je v porovnaní s inými druhmi zvierat i človekom veľmi spomalené.

Príznaky otravy teobromínom

Prvé príznaky, závisí od množstva skonzumovanej čokolády, sa prejavia od 6 – 12 hodín po požití, no ťažkosti môžu trvať až 3 dni. Medzi príznaky otravy patrí:

Postupne sa príznaky stupňujú. Dochádza k:

Neskôr nastupuje zvýšenie teploty, neschopnosť pohybu, slabosť, svalové kŕče. U psa dochádza k zrýchlenému dýchaniu, či dýchavičnosti. Zvieratá hynú v kóme, a to buď na zlyhanie dýchania alebo zástavu srdcovej činnosti.

Sprievodným príznakom môže byť i časté, resp. nadmerné vylučovanie moču. V takom prípade dochádza k strate tekutín, pes môže uhynúť i na zlyhanie obličiek či pečene.

Okrem toho, čokoláda obsahuje množstvo tuku a môže viesť k poškodeniu pankreasu. Akútnu pankreatitídu možno pozorovať 24 – 72 hodín od konzumácie čokolády.

Množstvo teobromínu v jednotlivých produktoch

Niektoré psy tolerujú teobromín lepšie ako iné. Závisí to však od veľkosti psa, jeho zdravotného stavu a aj od čokolády, ktorú skonzumoval.

Kakaový prášok 2.653 mg/100 g
Kakaové zrno 2.160 mg/100 g
Čokoláda na varenie 1.365 mg/100 g
Horká čokoláda 528 mg/100 g
Instantný kakaový prášok 489 mg/100 g
Mliečna čokoláda 154 mg/100 g
Biela čokoláda 0,9 mg/100 g

Všeobecne platí: čím je čokoláda tmavšia, tým je pre psa nebezpečnejšia. Smrteľná dávka sa pohybuje od úrovne 100 – 300 mg na kilogram živej hmotnosti psa. Mierne príznaky intoxikácie teobromínom a kofeínom sa vyskytujú už pri dávke 20 mg/kg ž.hm., horšie príznaky pri dávke 40–50 mg/kg ž.hm. a kŕče sa objavujú pri dávke 60 mg/kg ž.hm.

Pri požití nadmerného množstva čokolády môže pes uhynúť. Nebezpečné je nielen jednorazové požitie, no aj dlhodobé konzumovanie čokolády v menších dávkach. Psovi by ste nemali čokoládu dávať v žiadnom prípade, pretože mu môže spôsobiť nevratné zmeny predovšetkým na srdcovom svale.

Pozor však dajte aj na mulčovacie zmesy v záhrade, ktoré môžu obsahovať šupky z kakaových bôbov.

Prvá pomoc

Odporúčame okamžite navštíviť veterinárneho lekára, ktorý nasadí po zhodnotení zdravotného stavu psa potrebnú liečbu. Podľa vážnosti zdravotného stavu sa vyvoláva zvracanie (do 4 hodín po požití toxického množstva čokolád) a podáva sa čierne uhlie (pokiaľ doba po požití je dlhščia než 4 hodiny). Liečba otravy teobromínom je spravidla symptomatická, tzn. neexistuje špecifický protijed a spočíva v stabilizácii zvieraťa. V každom prípade treba zabrániť dehydratácii psa.

Dbajte na prevenciu

Aj keď bude na vás pozerať svojimi psími očami, nepodľahnite. Hoci je čokoláda u ľudí veľmi obľúbená, svojmu miláčikovi ju radšej nedávajte. Dostatočne zabezpečte všetky sladké maškrty tak, aby sa k nim pes nedostal. A namiesto čokolády mu radšej ponúknite ovocie.

© psisvet.sk

Súvisiace články