Táto webová stránka používa cookies. Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia vášho webového prehliadača pre súbory cookie súhlasíte s používaním cookies.

Zdravie a výživa

Recept na doma sušené mäso

Podrobnosti
Kategória: Zdravie a výživa
Uverejnené štvrtok, 13. december 2012, 08:30
Napísal: Redakcia
(Zdroj: Flickr.com/StuartWebster, licencia Creative Commons)

Už ste niekedy doma sušili mäso? Vyskúšajte to. Obrňte sa však trpezlivosťou a množstvom času. Námaha určite bude stáť za to a váš miláčik sa zaručene bude oblizovať.

Čo potrebujete na sušené mäsko po domácky?

Z kilogramu mäsa vyrobíte približne 300 g sušeného mäsa. Pri pečení môžeme dať do rúry naraz aj viac plechov, ušetríte čas. Nezabúdajte však plechy striedať, aby bolo mäso rovnako presušené.

Ako na to?

  1. Z mäsa odrežte tuk.
  2. Mäso nakrájajte na približne centimetrové kocky.
  3. Kocky uložte natesno vedľa seba na plech vyslaný papierom na pečenie.
  4. Najprv pečte v nepredhriatej rúre na 150 stupňoch približne 1 až 1,5 hodiny, aby sa zničili baktérie.
  5. Následne znížte teplotu na 100 stupňov a medzi dvierka rúry dajte hrubú drevenú lyžicu, aby zostali pootvorené. Bude tak lepšie unikať vlhko.
  6. Po 2,5 - 3 hodinách by sa mala veľkosť mäsa znížiť. Vtedy vyberte plech.
  7. Mäso zhrňte na jeden plech. Môžete použiť aj nový papier na pečenie.
  8. Pri 100 stupňoch opäť mäso sušte.
  9. Mäso by malo byť zvnútra tvrdé. Vyberte plech a nechajte ho sušiť ďalších 24 hodín na vzduchu. Mäso niečím prikryte.

Usušené mäso skladujte na suchom a vzduchotesnom mieste. Takto doma pripravená maškrta vydrží pri správnom skladovaní približne rok.

© psisvet.sk

Súvisiace články